Over ons

Bij Natuurbakkerij Herteleer staat gezondheid centraal in alles wat bakker Peter en zijn vrouw Ann hun klanten aanbieden. Je koopt er heerlijke ambachtelijke broden van biologische granen en suikervrij gebak (volgens een zeer uniek recept!) en een prachtig uitgebreid gamma van artisanale en biologische voedingsmiddelen en lokale verswaren in de delicatessenwinkel.

jaar ervaring - sinds 1998
0 +

Peter Schoofs, een uitzonderlijke bakker

Aanvankelijk wou hij zoals zovele kleine jongens jachtpiloot worden. Na een ingenieursopleiding wisselde hij een carrière in de industrie in voor een nachtelijk bestaan als natuurbakker. Daar toont hij zijn talent als hoogvlieger in een aartsmoeilijke ambacht.

Het mooiste vak ter wereld

“Kom maar rond half twaalf langs, dan heb ik meestal gedaan met werken,” klonk aldus de uitnodiging van Peter Schoofs via de telefoon. Half twaalf in de voormiddag uiteraard.

De bakker heeft er net een ‘werkdag’ van elf uren opzitten wanneer we hem op het afgesproken uur in bakkerij Herteleer aan de André Dumontlaan in Waterschei ontmoeten. “Kopje koffie?” is zijn eerste vraag. En nog voor we positief kunnen antwoorden, geeft hij zelf aan hoezeer cafeïne ook hem deugd kan doen. “Vroeg opstaan blijft na al die jaren een marteling. Vooral in de winter. Ik zal het nooit gewoon worden. Maar één keer de motor warm is, geniet ik elke dag van mijn werk. Broodbakken is het mooiste vak ter wereld.”

“Ik probeer elke avond om half negen in mijn bed te kruipen want de wekker loopt al drie uur later af. dat is niet voldoende en daarom probeer ik tijdens de namiddag ook nog drie uurtjes bij te slapen. Dat maakt zes uur nachtrust. Met minder kan ik echter niet.” Dat laatste klinkt bijna als een excuus.

Brood bakken was voor mij een totaal nieuwe wereld

Peter Schoofs is het voorbeeld van de hardwerkende Vlaming die zijn professionele leven stap voor stap helemaal zelf in handen heeft genomen. Als industrieel ingenieur was hij eerst actief als productieleider in een bedrijf waar brandstoftanks werden gemaakt voor personenauto’s. In de machinebouw heeft hij altijd grote interesse betoond voor productie- en kwaliteitsprocessen. Peter wilde echter meer en droomde van een eigen onderneming. Door een toeval belandde hij in de bakkerijwereld.

“Brood bakken was voor mij een totaal nieuwe wereld. Maar toen ik vernam dat ik het vak kon leren in een bakkerij die binnen afzienbare tijd kon overgenomen worden, heb ik niet lang getwijfeld. Er stond nog een oude maalmolen op zolder die ik zelf gereviseerd heb en daar maal ik nu nog elke dag mijn graan mee.”

De ingenieur-entrepreneur wisselde in 1999 de relatieve zekerheid en hechte organisatie van een groot industrieel bedrijf voor een klein bedrijfje. Waar er dagelijks ambachtelijk geproduceerd moet worden én vroeg opstaan inherent is aan de job.

Beetje bij beetje kreeg ik het uiteindelijk in mijn vingers.

Zijn technische kennis en inzichten en aangeboren nieuwsgierigheid zouden hem zeer goed van pas komen. Maar het is vooral zijn streven naar kwaliteit die ertoe zal bijdragen dat bakkerij Herteleer zal uitgroeien tot één van de bekendste bakkerijen van Limburg.

“Ik leerde al snel dat brood bakken een ingewikkeld proces is dat al naar gelang de weersomstandigheden om een andere aanpak vraagt. Dat maakte het leerproces zeker in den beginne niet makkelijker maar wel boeiender. Ik stond er alleen voor en moest bij wijze van spreken enkel aan mezelf rapporteren. Beetje bij beetje kreeg ik het uiteindelijk in mijn vingers. Ik wou brood bakken zonder artificiële, technische hulpmiddelen zoals allerlei broodverbeteraars, smaakversterkers en kleurstoffen. Dat is niet evident. Het sprak voor zich dat ik op een natuurlijke manier brood zou bakken. Authenticiteit is voor mij een absoluut kwaliteitskenmerk.”

“Ik heb onder mijn klanten nogal wat mensen die vroeger last hadden met het verteren van industrieel brood en met dit natuurbrood terug van een lekkere, smakelijke boterham kunnen genieten.”

Van klein winkeltje tot kleine supermarkt

Na een rondleiding door de bakkerij toont Peter Schoofs ook zijn winkel. “Mijn vrouw was gaandeweg een aantal andere natuurproducten beginnen te verkopen. Zaken die we zelf graag eten en die de klanten waarderen.”

Wat ooit begon als een klein winkeltje is uitgegroeid tot een kleine supermarkt. Vandaag biedt natuurbakkerij Herteleer naast een breed assortiment aan natuurbroden, taarten, en patisserie ook een uitzonderlijke selectie aan natuurproducten.

Sommige delicatessen zoals een aantal uiterst fijne en inmiddels wereldvermaarde olijfoliën ontdekte hij in Italië en voert hij zelf exclusief in. Net zoals zijn unieke broden en broodjes die in heel Limburg in diverse natuurwinkels te koop zijn en ook in Hotel Stiemerheide worden aangeboden, hebben de oliën een uitzonderlijke smaak die zeldzaam worden. Ze zijn ook een metafoor voor de pure ondernemingszin en de gezonde passie voor authentieke kwaliteitsproducten eigen aan deze bijzondere natuurbakkerij.

Meer weten over de traditionele werking van onze bakkerij?

Niet overtuigd?

Herteleer, een begrip in Genk, Limburg & ver daarbuiten…

Een plek om te ontdekken, te beleven en te ervaren. Een plek om je zintuigen te prikkelen, waar je voeding nog oogt, ruikt en smaakt. Een plek vol producten met een verhaal.

Gezond, puur & smaakvol
Eeerlijk, ambacht & natuurlijk
Ruiken, proeven & smaken