Speltbrood

Boordevol essentiële aminozuren

Speltbrood

Bij ons kun je nog de pure (de lekkerste) speltbroden vinden. Onze speltbroden worden gemaakt van enkel hoogwaardige speltgranen en zijn niet gemengd met andere granen. Hierdoor is het gezonder dan gewoon brood. Speltbrood is de oertarwe.

Spelt en tarwe zijn graansoorten die nauw met elkaar verwant zijn. Dit kun je al zien aan de Latijnse naam die beide hebben; spelt heet ook wel Triticum aestivum subspecie spelta en tarwe Triticum aestivum L. Spelt wordt beschouwd als een primitieve tarwesoort, een goede keuze voor mensen die gezond willen eten en hun inname van koolhydraten willen beperken. Toch verdedigen wij net zo goed onze tarwebroden. Het is belangrijk als bakkerij om zowel met een speltkorrel als met een tarwekorrel van hoge kwaliteit te werken.

Spelt bevat een iets hogere concentratie aan essentiële aminozuren, wat levensnoodzakelijk is bij een gezonde voeding.

Onze speltbroden zijn niet alleen lekker, gezond en smaakvol. Wij werken alleen met biologische speltgranen, die zonder pesticiden of andere schadelijke stoffen worden geteeld. Bovendien voegen we geen enkel additief toe.

Kortom, ons speltbrood is een gezonde en duurzame keuze voor iedereen die van lekker brood houdt. Kom langs bij onze bakkerij en ontdek zelf hoe lekker ons speltbrood is!

Speltbrood op houten plank
Speltbrood op houten plank

Vragen over speltbrood?

Neen, wie dat verklaart, kent beide granen niet voldoende. Allereerst willen we nogmaals herhalen dat we moeten vertrekken van beide kwalitatieve granen. Spelt is trouwens ook een tarwesoort. Het heeft net zoals tarwe ook gluten, maar wordt het oertarwe genoemd. Spelt groeit op een zeer arme bodem en heeft heel diepe wortels. Spelt is jaren niet populair geweest omdat het een mindere opbrengst kent dan de lokaal geteelde tarwe soorten.

In ons brood gebruiken wij al jaren de oudere soort. Het is eerder een droger graan wat we zelf malen en daardoor mogen we zeker zijn van de puurheid van ons meel. Bij Herteleer gebruiken we geen additieven, geen extra gluten, geen bindmiddelen of bewaarmiddelen en zeker geen insectenmelen die sinds 2023 toegelaten worden in diverse bakmixen. Herteleer maakt zijn meel nog zelf, enkel zo zijn we zeker dat jullie weten wat jullie eten.  

Wij durven eerst de vraag te stellen: hoe komt iemand aan een glutenintoleranie? Mensen worden inderdaad terecht ziek van alle geraffineerde bakmixen en melen. Allereerst moet de vraag gesteld worden: wat zit er in het meel?

Een technische fiche van een aangekocht meel bewijst nogmaals van alle mogelijke additieven die toegelaten worden door de voedingsindustrie en voedingsinspectie: extra toevoeging gluten, extra bewaarmiddelen, anti-klontermiddelen, gerstemoutstropen om het meel donkerder te kleuren, melkpoeders en recent nog eens een proteïne-verrijkend insectenmeel.

Nadien werken de meeste gewone en biologische bakkerijen nog met broodverbeteraars en enzymen om hun deegverwerking te vergemakkelijken. Zij bereiden hun degen overdag voor en laten hun degen rusten in rem-rijskasten. Zo onderbreek je het rijsproces en dat kan enkel indien je broodverbeteraars gebruikt.

Bij Herteleer bakken we nog brood zoals het vroeger gebeurde, met puur meel en zonder enige toevoegingen. Bakker Peter volgt het ritme van zijn brood en niet omgekeerd.

Spelt bevat net zoals tarwe evenveel gluten, maar het zijn wel andere gluten.

Veel klanten starten bij ons om een drie maanden ons glutenvrij brood te bestellen en schakelen nadien rustig over naar al onze andere soorten broden. De drie maanden zijn nodig om de darmen het nodige herstel te geven zodat ze daarna zonder problemen het gezonde pure brood van Herteleer kunnen verteren.

Natuurbakkerij Herteleer heeft 3 soorten puur speltbrood: Spelt carré, spelt gebuild en spelt pompoen. Daarnaast bakken we ook dagelijks spelt sandwiches en worden onze huisgemaakte koekjes, onze cakes en onze amandeltaarten ook met speltmeel gebakken.

Op zaterdag hebben we een ruim assortiment pistolets en broodjes waarvan we ook de fel begeerde spelt pompoenpistolets bakken en natuurlijk ook de spelt sandwiches.

Ons feestgebak en verjaardagsbiscuits maken we ook telkens met speltbloem. Indien je een fruittaart of andere bestelling wenst te plaatsen, kan je ons altijd contacteren om dit gebak in speltmeel te verkrijgen.

Niet overtuigd?

Herteleer, een begrip in Genk, Limburg & ver daarbuiten…

Een plek om te ontdekken, te beleven en te ervaren. Een plek om je zintuigen te prikkelen, waar je voeding nog oogt, ruikt en smaakt. Een plek vol producten met een verhaal.

Gezond, puur & smaakvol
Eeerlijk, ambacht & natuurlijk
Ruiken, proeven & smaken