Speciale broden

Brood

Speciale broden

Onze specials zijn luxe variaties van ons brood, verrijkt met heerlijke zaden, noten, rozijnen en havervlokken. Ons sesambrood wordt gemaakt van gekiemde tarwe en verrijkt met sesamzaad. Het is een heerlijke en voedzame keuze, een gekiemd brood zoals we het noemen.

Ons maïsbrood heeft een zoete smaak en is zeer geliefd bij kinderen.

In het weekend zijn onze olijven-, kruiden- en tomatenbroden zeer geliefd en perfect voor het maken van de lekkerste bruschetta’s of voor bij kaas -en charcuterieschotels.

We mengen onze broodmixen nog eigenhandig: zelfgemalen meel, biologische zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad en rozijnen of noten.

Onze specials bestaan uit hoevebroden, sesambrood en sesampistolets, zonnepittenbroden, mueslibrood, maïsbrood, gebuilde tarwebrood, notenbrood en notenpistolets, de donkere 5-granen en spelt-verrijkte broden en de Italiaanse olijven of tomaten stokbroden.

Keuze alom en een diversiteit aan smaken. Elke dag kan je variëren qua graan en pitten. Geen sponzige broden met een overdaad aan gist, maar een mooi vezelrijk brood waar je na het eten van twee boterhammen een verzadigd gevoel hebt. Al onze broden worden gebakken met biologische granen die we zelf malen. We gebruiken geen broodverbeteraars of chemische toevoegingen.

Broden en meel
Brood

Pistolets

Op zaterdag voorzien we een weelde van verschillende smaken aan pistolets. Geen met lucht gevulde opgeblazen deegbollen, maar een met krakende korst vol granen gevulde pistolet, die je makkelijk op zaterdag kan meenemen en waarvan je op zondag zeker zo lekker van geniet.

Ons gamma:

Serveertip: Even bevochtigen met melk of water en dan even terug in de oven, dat is genieten in slaapkleed of pyjama in plaats van aan te schuiven op zondagochtend.

De lekkerste ingrediënten uit de natuur

Als ambachtelijke bakker is het van essentieel belang om verse ingrediënten te gebruiken bij het maken van brood en gebak. Verse ingrediënten zijn niet alleen smakelijker, maar ook voedzamer. Bovendien dragen ze bij aan de kwaliteit en het karakter van het product. Door te werken met verse ingrediënten, zoals biologische granen en verse boter, kun je de unieke smaak en textuur van elk brood en gebakje benadrukken.

Brood

Bayard brood

Een Belgisch gebuild meel, gemengd met speltvlokken, een brood van boer, molenaar en bakker. Een samenwerking waardoor je weet wat je eet.

BAYARD, het brood van Waalse bodem.

Boeren, een molen en bakkers uit Wallonië en Vlaanderen hebben een Waals filiaal opgericht “du blé au pain” (van graan tot brood).

Door de ondertekening van een charter, bevestigen zij de oorsprong en de kwaliteit van de tarwe, het meel en het brood.

De boeren zetten zich in voor het zaaien van tarwe met een hoge bakwaarde en voor een beredeneerde en gecontroleerde teelt, zonder insecticiden. Bezorgd over de voedselveiligheid van hun product en de gezondheid van de consument, volgen zij een zeer strenge teeltmethode. Dit is BAYARD-tarwe.

De molenaar verbindt zich ertoe uitsluitend BAYARD-tarwe te gebruiken, dat uitsluitend in Wallonië wordt geteeld. Hij zorgt voor de traceerbaarheid ervan. Hij produceert BAYARD-bloem, zonder emulgatoren, volgens zeer strenge specificaties met behoud van de natuurlijke eigenschappen van de tarwe.

De bakker verbindt zich ertoe om het BAYARD-brood te maken met meel uit deze sector. Hij gebruikt alleen meel, water, zout, gist en zijn eigen knowhow in het productieproces. Hiervoor maakt hij gebruik van het traditionele kneedproces en een lang gistingsproces waardoor het deeg zijn volle aroma kan ontwikkelen.

Het resultaat is de typische kruimel van het brood van vroeger, langer houdbaar en een heerlijke smaak, versterkt dankzij de spelt en ziektekiemen.

BAYARD, de herontdekte smaak.

Speciale pistolets

Vragen over onze speciale broden?

Gebuilde bloem is gezeefde bloem die we verkrijgen via onze builmachine. Dit meel wordt gezeefd in verschillende substanties, waaronder witte bloem, zemelen en kiem. Het restant is gebuilde bloem, die voor 80% gezeefd is en daarom niet volledig wit is. We gebruiken dit omdat het gezonder is dan gebleekte bloem en het meer vezels en voedingsstoffen bevat.

Bij Herteleer hebben we dit in tarwe gebuild en in spelt gebuild brood: telkens op steen gebakken. Het is dus iets lichter dan het gewone tarwe of speltmeel, maar wij noemen het een huisgemaakte witte bloem. In ieder geval heerlijk met zijn krokante korst gebakken op de stenen vloer.

Bij Herteleer gaan we nog een stapje verder en malen we onze granen nog zelf omdat we ervan uitgaan dat er nog energie in een graankorrel aanwezig is. Een graankorrel kan je na duizenden jaren nog steeds in de grond steken en hij begint te kiemen. Aangekochte gemalen meel (bio of geen bio) is een dode materie, vandaar dat we bij Herteleer nog vers malen. Wij bakken ons brood met energierijke melen.

Wij kopen zeker geen melen aan want daarin voegen ze reeds allerhande additieven toe, zowel biologisch als niet biologisch. Bij Herteleer vertrekken we van biologisch granen en die malen we zelf. Enkel zo zijn we zeker van een puur meel.

Alle zemelen en kiemen die we door te builen uit de granen halen, voegen we eigenhandig terug bij onze broden: boerenbruin is een weelde van zemelen, sesambrood is een bron van kiemen, zonnepittenbrood is een rijkdom aan zaden en pitten. Kortom, bij Herteleer is er respect voor elk ingrediënt en gebruiken we alles terug in zijn eigenheid. Geen verspilling van voeding.

Sinds 2023 krijgen we zeer veel vragen omtrent insectenmeel wat reeds in aangekochte bakmixen wordt bijgevoegd. Bij Herteleer hoef je je geen zorgen te maken, al 25 jaar malen we zelf en nu doen we dat nog altijd. Puur graan, puur meel puur brood.