Potbrood

De natuurbakker en zijn geheim van volle maan

Potbrood

De broodparel: ons potbrood. Voormalig natuurbakker Willy Herteleer onthulde me het recept van zijn potbrood. Dit brood kan je alleen in onze bakkerij vinden. Oorspronkelijk kwam dit recept van een monnik die lang in Congo heeft gewerkt, waar hij uit pure noodzaak gedwongen werd om brood te maken zonder gist, met enkel tarwe, rogge en zilvervliesrijst.

“Echt alles heb ik er al aan gedaan om vat te hebben op de rijstijd van dit brood dat in de zomer op 10 à 15 uur klaar is, en in de winter 24 à 38 uren nodig heeft. Het geheim achter deze gistingsduur ontdekte Peter na jarenlange notities in zijn zakboekje vergeleken te hebben met al zijn natuurlijke parameters en zelfs met de stand van de maan.

Vragen over potbrood?

Ons potbrood komt elke donderdagmiddag uit de oven, dit wil zeggen dat bakker Peter dinsdag al aan de degen begint. Heel veel klanten komen elke donderdag hun voorraad potbrood inkopen.

Zij genieten er een ganse week van. Best is een potbrood te bewaren op een koele, wat vochtige plek, je kan het ook in je koelkast bewaren en het tijdig eruit halen om te benutten.

Mensen stellen altijd de vraag: welk brood is nu het gezondst? Ik probeer hun dan meestal uit te leggen dat dat niet bestaat. Een brood, of eerlijk gezegd een gezonde variatie in je voeding, is pas gezond. We eten toch nooit gans het jaar dezelfde groenten en fruit, dus ook niet constant hetzelfde graan of brood.

Tijdens de winter willen de meesten wat zwaardere en donkerdere melen zoals boekweit, rogge, tarwe en spelt. De zomer is heerlijk voor het havervlokken, sesambrood, gebuilde broden die wat lichter van structuur zijn.

De voordelen van potbrood is dat dit brood alle tijd krijgt. Zowel in het maken van de degen als in de rijstijd. Bakker Peter volgt het ritme van zijn brood, we gaan het brood niet forceren om binnen een bepaalde tijd klaar te zijn.

Een brood dat alle tijd krijgt om te ontwikkelen, geeft je ook rust aan je spijsvertering. Het zelf malen van onze granen is een ambachtelijke handeling die de nodige vaardigheid vereist. Je moet voelen welke spanning het graan nodig heeft, een enorm verschil met een aangekocht meel. Je proeft het, je voelt het en je ruikt het.

Niet overtuigd?

Herteleer, een begrip in Genk, Limburg & ver daarbuiten…

Een plek om te ontdekken, te beleven en te ervaren. Een plek om je zintuigen te prikkelen, waar je voeding nog oogt, ruikt en smaakt. Een plek vol producten met een verhaal.

Gezond, puur & smaakvol
Eeerlijk, ambacht & natuurlijk
Ruiken, proeven & smaken