Zuurdesembrood

Puur natuur zonder gist

Zuurdesembrood

Zuurdesem is een basis van meel en water zonder een toevoeging van een bakkersgist. Het deeg begaat een rijsproces op basis van fermentatie, en heeft hierdoor een iets zurige smaak en een uitstekende houdbaarheid.

Zuurdesem wordt binnen Herteleer nog zelf gemaakt en zonder gas- of luchtbellen. Dit brood is ook heel vast.

Binnen de categorie van zuurdesem hebben we verschillende soorten broden zoals rogge, spelt 100% zuurdesem, hoeve zuurdesem, spelt pompoen zuurdesem, spelt verrijkt met andere granen in zuurdesem en het alom bekende pottebrood.

Zuurdesembroden en potbrood Herteleer
Zelfgemaakte zuurdesem
Zuurdesembrood in rekken

Vragen over zuurdesembrood?

Zuurdesem is de werkelijke verzuring of fermentatie van het meel met water. Bij Herteleer wordt het niet in diverse stadia gemaakt. Hedendaags vind je overal veel zuurdesembroden met veel luchtbellen en openingen in het brood. Dit is bij ons totaal niet aan de orde. Wij maken geen gebruik van enzymen of toevoegingen waardoor onze zuurdesembroden allemaal heel vaste, stevige broden zijn.

Als we zuurdesem moeten vergelijken met gist, dan moeten we allereerst vertrekken van beide zeer kwalitatieve rijsmiddelen. Onze zuurdesem maken we nog zelf in de bakkerij en onze gist is nog een zeer authentieke natte gist in blokvorm en geen snelle vloeibare gisten die tegenwoordig in alle bakkerijen gebruikt worden. Onze broden die we met gist bakken, hebben totaal geen gistsmaak of -geur bij het snijden van het brood.

Onze zuurdesem broden smaken licht zurig en maken van elk brood een genot van een degelijke boterham. Mensen met darmenproblemen verkiezen eerder zuurdesembroden, hun verteringsproces is moeilijker, vandaar vormt zuurdesem minder gasvorming in hun darmstelsel.

Vele klanten met verteringsproblemen starten hun voedingspatroon in onze zaak met zuurdesembroden maar schakelen nadien vlot over naar beide soorten broodartikelen. Vele klanten hebben immers last van de grote industrialisatie van de huidige bakkers en hun grondstoffen. Bij Herteleer willen we dat je WEET wat je EET.

Peter's potbrood

Bakker Peter vertelt het allemaal met een aanstekelijk enthousiasme. Ook op zijn populair pottenbrood is hij terecht trots . Het is een zelf ontwikkeld brood zonder toevoeging van gist of zuurdesem op basis van pure rogge, tarwe en zilvervliesrijst.

Dit brood kent een gemiddelde gistingstijd van circa twintig uren in zelfgemaakte aardenpotten om daarna nog eens een tweetal uren te bakken in een rustige oven.

Peter is ook fier op het feit dat hij in zijn bakkerij geen klassieke suiker als zoetmaker, maar een eigen samengesteld, 100% biologisch zoetmiddel gebruikt dat veel minder belastend is voor het gestel.

De lekkerste ingrediënten uit de natuur

Als ambachtelijke bakker is het van essentieel belang om verse en hoogwaardige ingrediënten te gebruiken bij het maken van brood en gebak, zoals bijvoorbeeld bij ons zuurdesembrood. Het gebruik van zuurdesemcultuur in plaats van gist geeft het brood een unieke smaak en textuur en maakt het bovendien gezonder en voedzamer.

Bij Herteleer gebruiken we alleen biologische granen en natuurlijke ingrediënten om de hoogste kwaliteit en smaak te garanderen. Het gebruik van zuurdesemcultuur is één van de vele manieren waarop we ons onderscheiden als ambachtelijke bakker en ons brood een speciaal karakter geven.

Niet overtuigd?

Herteleer, een begrip in Genk, Limburg & ver daarbuiten…

Een plek om te ontdekken, te beleven en te ervaren. Een plek om je zintuigen te prikkelen, waar je voeding nog oogt, ruikt en smaakt. Een plek vol producten met een verhaal.

Gezond, puur & smaakvol
Eeerlijk, ambacht & natuurlijk
Ruiken, proeven & smaken